home  

Naaktstrandje Groene Ster, natuurlijk bloot
Over het overleg in de Groene Ster

BIJEENKOMSTEN EXPLOITANTEN EN ANDERE BELANGHEBBENDEN IN HET
 ‘GROENE STERGEBIED’

  Andere verslagen:

Verslag 25 oktober 2007
Verslag 26 April 2007
Verslag 19 oktober 2006

 

NATURISME
is bloot lopen uit een vrijheidsgevoel, niet te verwarren met seksualiteit
is bloot lopen met respect voor elkaar, dus iedereen naakt, zonder te gluren
is bloot naast elkaar liggen met voldoende ruimte, rust (letterlijk en figuurlijk)
is bloot kunnen zwemmen zonder honden (en hondenpoep), die je lastigvallen
is je vrij (= veilig) kunnen voelen, ook als vrouw (of man) alleen


In juli 2003 heb ik aan de afdeling stadsontwikkeling en beheer, sector BOR, Postbus 21000, 8900 JA Leeuwarden, een brief geschreven, waarin ik mijn bezorgdheid uitsprak over cruisende mannen, die in het openbaar onzedelijk gedrag vertonen. Daardoor krijgt het naturistenstrand (de hele Groene Ster!) een slechte naam. Veel mensen durven er daarom niet te komen. Er stond destijds een bord: “U NADERT NATURISTENTERREIN, RECREEREN ALLEEN OP LIGWEIDE EN STRAND”. (Dus niet in de bosjes…..!). “U nadert”: men kon dus ook nog bijtijds terug….. ! Het bord is inmiddels vervangen door een mooie plattegrond en onlangs door een bord met wat wel en niet mag. Alleen het probleem met de zedendelicten blijft (met de honden is iets beter geworden).

Naakt recreëren wordt blijkbaar nog steeds niet gewoon gevonden en schijnt allerlei vragen, excessen, onbegrip en hilariteit op te wekken. Er zijn een miljoen naturisten in Nederland, er zijn veel meer naturisten en andere bezoekers, die graag naar de Groene Ster zouden willen komen. Van het naturistenstrand wordt nu al zeer dankbaar gebruik gemaakt. De jongste gebruikster is 2,5 jaar en de oudste gebruiker is 86 jaar!!!.

Er is een gedoogzone als ontmoetingsplek voor mannen bij de parkeerplaats, ik vind het vreselijk, dat het over het hele gebied is uitgewaaid. In het midden van het naturistenstrand heeft een grote groep “veilige” naturisten zich verzameld, heel sociaal, zie www.strandje.nl. Ook “de homofielen” worden onterecht aangekeken op onzedelijk gedrag, het schijnt zo te zijn dat 80 % van de cruisende mannen gewoon “brave huisvaders” zijn. Hierbij wil ik dan ook gelijk een scheiding maken tussen homofiel-zijn en dit gedrag, waar wij zo genoeg van hebben!!!!!!!!!!!!

De gemeente heeft mij toen uitgenodigd voor een 2 maal jaarlijks overleg met alle exploitanten van de Groene Ster (camping, restaurant, plankzeilvereniging, HSV Leeuwarden, kiosk, golfvereniging, stichting Schaap en Co, midgetgolfbaan), COC, stadswachten en politie. Sinds 2003 doe ik daar aan mee en Piet gaat sinds vorig jaar ook mee.
Nu we een eigen website hebben is het gemakkelijker om met elkaar te communiceren en iedereen ook op de hoogte te brengen. De politie en de gemeente hebben ons aangeraden steeds aangifte te doen: meldpunt overlast 058-2338888, (dit kan ook de volgende dag pas) om zo voor elkaar te krijgen, dat er meer toezicht komt! Helaas heeft het gebied geen prioriteit voor de politie voor handhaving, men is allang blij dat het Rengerspark en de Prinsentuin minder last hebben.

In maart 1999 kwam er een groot artikel over de Groene Ster in het naturistenblad van de NFN (Naturistenfederatie Nederland). De gemeente Leeuwarden heeft toen al de bereidheid getoond om zich in te zetten voor een “schoner” milieu werd toen gezegd. Helaas is er nog steeds niet veel veranderd, behalve dat de groep naturisten steeds groter, gezelliger, assertiever, alerter, hechter, socialer en misschien ook door het Internet georganiseerder wordt.

Bij deze vraag ik dan ook om suggesties, hoe we dit gebied nog “schoner” kunnen krijgen. Als we dan toch niet genoeg steun van de gemeente of politie krijgen, moeten we het zelf doen. Waarom kon het probleem wel in het Amsterdams Bos en in Alkmaar opgelost worden en hier niet????????
Elke dag worden er zedendelicten (schennis van de eerbaarheid), artikel SR. 239, gepleegd. Schennis van de eerbaarheid = zedendelict, waaronder behalve exhibitionisme alle seksuele handelingen vallen die van de openbare weg af zichtbaar zijn of waarbij een ander zonder het te willen aanwezig is.
Wij zijn dus zonder het te willen hier regelmatig bij aanwezig. En Nederland is toch zo bezig met zijn “normen en waarden”, dus bij deze……

Het is een klus om in alle vrede met elkaar samen te leven, in de wereld, in Nederland, op het strandje. De een wil rust, de ander lekker kletsen, de een wil z’n hond mee, de ander niet, de een rookt een peuk, waarvan hij denkt dat deze wel verteert op het grasveld of er niet bij nadenkt, een ander vindt dat vies, de een wil lekker ruim liggen, de ander vindt het fijn heel dichtbij te liggen, de een wil niet bekeken worden, terwijl een ander het fijn vindt om te kijken, of is het soms een beetje gluren????
De een wil diepzinnige gesprekjes, een ander wat oppervlakkige kost, de een wil lekker ruim vissen, de ander in hetzelfde water zwemmen (ieder de helft is dat oke???). De een wil er zaak van maken, komt op voor gerechtigheid, een ander wil alleen maar genieten. Maar waar het op aankomt is, dat we in vrede met elkaar op ‘’HET STRANDJE” heerlijk samen kunnen vertoeven, genieten van het gras, de bomen, het water, de lucht en van elkaar (binnen grenzen).

Ons idee was dan ook of we een aantal “huisregels” (terreinregels) samen kunnen opstellen, die we dan ophangen voor een ieder, die niet weet wat NATURISME inhoudt.
Voorbeelden van een aantal mensen zijn: de 5 regels over bloot-zijn aan het begin, geen honden, geen peuken, afstand bewaren, niet gluren, geen seks etc. etc
De regels moeten er komen om ons te dienen en niet andersom, ze kunnen er zijn voor onze veiligheid, voor duidelijkheid (=veilig) en niet als harnas, zoals men soms ook kan denken…..

En als iemand nog suggesties heeft voor de volgende vergadering in oktober 2006, laat het horen! (Toiletten?, minder geluidsoverlast; door snelheidsbeperking op de weg Groningen - Leeuwarden ?, bossages weghalen heeft dat zin?, het wandelpad weghalen?, meer afsluiten of juist minder?, er een stichting van maken, de gemeente zou dit toejuichen….).

Liefs van Isolde. (reacties op: overleg@strandje.nl)