home  

Naaktstrandje Groene Ster, soms een beetje blauw.
Blauwalg
 


Recreatiegebied Groene Ster weer vrij van blauwalg
Bron: Gemeente Leeuwarden   (19-07-2007)

De drijflaag blauwalg die eerder vandaag in recreatiegebied de Groene Ster bij Leeuwarden werd geconstateerd is weg. De veelbezochte zwemplaats is daarmee weer vrij van blauwalg.
De waarschuwingsborden zijn inmiddels door de medewerkers van de provincie verwijderd waarmee zowel de zwemplaats als de nabijgelegen waterspeelplaats weer beschikbaar zijn voor de recreant. De toenemende wind en de afnemende zonkracht zijn er naar alle waarschijnlijkheid de oorzaak van dat de drijflaag blauwalg niet meer voorkomt: door de wind slaat de drijflaag uiteen en door de afnemende zonkracht verdwijnt de blauwalg onder water. Daarmee verdwijnt ook het gevaar voor de gezondheid voor mens en dier. De verwachting is dat de blauwalg de komende dagen niet weer tevoorschijn komt met het oog op de weersverwachting: de temperatuur daalt en daar gedijen blauwalgen niet bij. 

De blauwalg werd donderdagochtend aangetroffen in de officiŽle zwemplaats bij het strandje op de zuidoever, tegenover de kiosk. Het was - hoe kort van duur ook Ė het eerste geval van blauwalg in Frysl‚n.

Wat zijn blauwalgen?
Blauwalgen zijn eigenlijk bacteriŽn die er uitzien als wier.
Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een blauwgroene laag die op olie lijkt.
Als deze laag dikker wordt, sterven de blauwwieren af en vormen een stinkende brij. Hierbij produceren sommige blauwwieren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier.
Vergiftigingen door blauwalgen komen alleen via de mond tot stand.
Het gif dringt niet door in de huid.
Ernstige vergiftigingen doen zich bij volwassenen zelden voor. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij eerder water binnenkrijgen en sneller ziek worden door vergiftiging.

Binnen twaalf uur na het zwemmen in water met blauwalgen kunnen mensen last krijgen van de volgende verschijnselen: hoofdpijn, huiduitslag, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen.
Ook andere bacteriŽn of virussen kunnen dit veroorzaken. Raadpleeg daarom altijd een arts!
 

Hieronder enkele foto's van de blauwalg maatregelen.
Evenals vorig jaar werd het strandje weer vergeten.
Afgezet textielstrand vanwege de blauwalg.De officiŽle zwemplek in de Groene Ster.
De maatregelen op het textielstrand.

 

Op het strandje is geen (tractor)spoor van blauwalg te bekennen?

Blauwalg tractorspoor.Laatste controle van de blauwalg politie (20:00)